“Casa de iarnă” și “Secretele casei de iarnă“ de Ben Guterson

Titlu:      Volumul 1: “Casa de iarnă”

                Volumul 2: “Secretele casei de iarnă”

  Autor: Ben Guterson

  Editura: Humanitas Junior 

  Rating: 5 steluțe și 4.5 steluțe 

  Traducator: Anca Barbulescu


BEN GUTERSON a fost profesor de literatură în Colorado și New Mexico timp de un deceniu. A lucrat mai mulți ani la Microsoft. Trăiește în apropiere de Seattle, la poalele Munților Cascadelor. Romanul Casa de iarnă (Winterhouse, 2018), primul volum al trilogiei cu același nume, este cartea sa de debut. De la apariție și până acum a fost tradus în 10 limbi și a fost finalist al Edgar Award (2019) pentru cea mai bună carte pentru copii și al Agatha Award (2019) pentru cea mai bună carte de mister pentru copii și adolescenți.

Ambele cărți a fost o revelație pentru mine, având în vedere că le-am citit chiar în perioada Crăciunului, mi-au adus o bucurie și m-au făcut să iubesc și să simt această frumoasă sărbătoare mult mai profund.

1. “Casa de iarnă”: este primul volum, în care o adevărată poveste magică și plină de situații complicate se conturează pe baza puterii omenești ce zace într-o fetiță minunată, ce iubește cărțile foarte mult, iar bunătatea conturează perfect caracterul simplu, dar sustenabil. Elizabeth Olivia Estival locuiește împreună cu unchiul și mătușa sa, care nu o tratează într-un mod corespunzător, datorită sărăciei și zgârceniei pe care aceștia au dobândit-o pe parcursul vieții. 

Primul volum al seriei poate semnifica într-un fel sau altul, că bunul simț ne va oferii tot timpul o portiță, ce ne va duce pe drumul cel bun și ne va oferii lucruri, atât materiale cât și spirituale. 

În Elizabeth a noastră zace o putere incredibilă, o putere unica ce o va ajuta și o va convinge că binele va învinge tot timpul, iar răul este mult mai prejos. Ea pleacă spre renumitul hotel “Casa de iarnă”, unde își va petrece Crăciunul și Anul Nou, alături de niște oameni minunați pe care aceasta îi descoperă pe parcurs și începe să-i îndrăgească și să-i aprecieze din tot sufletul. Aceasta ajunge nedumerită la hotel și este întâmpinată de un om în vârstă, ce administrează și conduce cu drag hotelul, pe nume Norbridge Autumnal. Găsește o bibliotecă uriașă acolo, atât de uriașă încât ar vrea să rămână în ea pentru tot restul vieții. Misterul începe să o înconjoare, iar “Casa de iarnă” pare locul perfect unde lucrurile nu sunt ceea ce par, iar curiozitatea o împinge pe Elizabeth să descopere o grămadă de lucruri magice, alături de care va fi nevoită să înfrunte răul ce paște hotelul.

Am iubit din tot sufletul cartea și am îndrăgit-o pe Elizabeth de la primele pagini, datorită faptului că pe lângă iubirea și compasiunea față de cărți, fetei îi plac foarte mult puloverele călduroase din lână, ce pe mine mă impresionează și la fel, le iubesc din tot sufletul. 



2. “Secretele casei de iarnă”: este cel de-al doilea volum, unde misterele și magia se dezvoltă, iar subiectivitatea năucitoare a acțiunii se contopește perfect. Elizabeth se întoarce la minunatul hotel “Casa de iarnă”, iar împreună cu prietenul ei Freddy, începe dezlegarea unor noi mistere ce sunt atât de uimitoare. Acum vă descriu și una dintre multele stări prin care am trecut citind aceste două cărți, efectiv stăteam cu cana de ciocolată caldă în mănă și mâncat turtă dulce iar Elizabeth împreună cu Freddy erau speriați și stresați că nu reușeau să descopere la timp ce se ascundea in spatele “blazonului Casei de iarnă”, ce le dădea mari bătăi de cap, atât mie, cât și lor. :) 

La fel ca în primul volum, Elizabeth este nevoită să se sacrifice (lucru pe care îl face din propria inițiativă), căci Gracella Hibernal este gata de o nouă apariție și hotărâtă că de data asta, “Casa de iarnă” o să devină a ei. 

Miracole sunt la tot pasul, iar magia ce înconjoară “Casa de iarnă” este uluitoare, bunătatea și bunăstarea oamenilor ce dețin și administrează hotelul este uimitoare, sunt uniți la bine, cât și la greu. Astfel, Elizabeth este din ce în ce mai încrezătoare în propria persoană și convinsă că răul nu o va doborî. Au reușit Elizabeth și Freddy să salveze hotelul și să aducă bucuria înapoi? Asta, bine-nțeles, vă las pe voi să descoperiți. 

 

Minusuri pentru mine personal nu sunt, ambele cărți fiind scrise pe gustul meu, fără descrieri kilometrice și fără dialoguri fără sens. Acțiunea a fost prezentă tot timpul, iar întreaga poveste a fost minunată. Cărțile sunt perfecte pentru perioada Crăciunului, așa cum și eu le-am citit, alături de muuuultă ciocolată caldă și dulciuri (în special turtă dulce). Cărțile se pot comanda de aici.

Mulțumesc tare mult, Humanitas Junior! 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Călătorie pe Volta, Planeta Becurilor- Iulian Comănescu

“Cercul de foc” - Liviu Todose

"Atingerea" - Bogdan Ispas