Tigrul nerecunoscător - Povești asiatice- RECENZIE

 Titlu: TIGRUL NERECUNOSCĂTOR -Povesti asiatice: alese și traduse de Ștefan Liiceanu, ilustrații de Ana Alfianu.

Nr. de pagini: 37

Editura: Humanitas Junior 

Rating: 4/5❄️

Vârstă recomandată: 6+



“Cum se poate ca atât de puține cuvinte să-ți spună atât de mult? Toate aceste pagini minunate m-au făcut fericit la gândul că, traducându-le, pot să le pun și la îndemâna altora.” - Ștefan Liiceanu

Exact cum traducătorul expune, aceste trei scurte povestiri sunt relatate pentru a face o realizare în rândul cititorului, ajutându-l să realizeze importanța și sustenabilitatea lucrurilor din jur. 

 Notă asupra ediției: 

“Pentru cartea de față am ales o poveste niponă, provenită din tradiția folclorică, “Cocorul serii”, și două fabule din Coreea: “Tigrul nerecunoscător” și “De ce se dușmănesc câinii și pisicile”. Aceste fabule, care de altfel se regăsesc cu variațiuni și în folclorul chinez și  japonez, vin dintr-o culegere de povești din popor a profesorului de cultură coreeană In-seop Jeong (1905-1983), culegere scrisă direct în limba engleză de autor pe baza unor interviuri făcute în jurul anilor 1930 cu oamenii din zonele rurale ale Coreei.” - Ștefan Liiceanu

 Fiecare poveste are ceva diferit, ceva diferit din care avem șansa de a extrage o învățătură din “pățania altuia”, pregătindu-ne poate pentru o următoare etapă din viața noastră. Greu este să înțelegem lucrurile ce țin de natura unmană, iar cartea aceasta m-a făcut să am anumite dubii, dar să și primesc anumite răspunsuri la întrebările pe care le-am avut.

Mi-a plăcut mult cartea, chiar dacă cuvintele au fost puține, au reușit să exprime esențialul, iar pentru un copil de 6+, cartea chiar poate însemna o adevărată lecție de viață, pregătindu-l pentru mai departe. 

Un alt lucru de apreciat sunt ilustrațiile atât de minunate, atât de atent realizate și demne de laudă, reprezentând un adevărat talent. Așa sunt majoritatea cărților de la Humanitas Junior, astfel este foarte greu să nu cazi drept pradă întregii povestiri.  

Personajele sunt simbolice, exprimând adevăratele lecții de viață, pe care acestea le trăiesc și din care rămân cu anumite convingeri, ce sunt transmise cititorului, ca mai apoi umanitatea și perseverența să umple golul format. 

Cred că am apreciat cel mai mult prima poveste, intitulată "Cocorul serii", ce ilustrează atăt de frumos ideea de a oferii ajutorul, fără a avea nevoie de ceva în schimb. Învățătura extrasă este ajutătoare, corespunzătoare nouă, tinerilor, ce trebuie să înățăm că ajutorul acordat trebuie oferit cu drag, fără mustrări si înțelegeri chibzuite.

Recomand cartea tuturor, atât persoanalor cărora cartea le este recomandată, cât și celor ce au trecut de anii copilăriei. Cartea se poate comanda de aici. Mulțumesc editurii Humanitas Junior pentru exemplarul oferit și, că tot vin sărbătorile, pe site-ul editurii găsiți o grămadă de cărți frumoase și interactive, atât pentru cei mici, căt si pentru cei mari.


Comentarii

  1. Ce frumos! Mulțumim pentru recenzie. Cărțile pentru copii, sincer, de multe ori au un substrat deosebit, emoționant și profund! Și se dovedesc a fi, în cele din urmă, nu DOAR pentru copii. Spor!

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Călătorie pe Volta, Planeta Becurilor- Iulian Comănescu

“Cercul de foc” - Liviu Todose

"Atingerea" - Bogdan Ispas