Odiseea - Roman grafic de Gareth Hinds

 Titlu: “Odiseea”

 Autor: Gareth Hinds 

 Număr de pagini: 248

 Editură: Humanitas Junior 

 Rating: 5/5❄️

“ GARETH HINDS este autorul și ilustratorul unor romane grafice bazate in special pe marea litera- tură clasică. De-a lungul timpului, a fácut adaptări grafice după Macbeth, Beowulf, Romeo și Julieta, Regele Lear, Neguțátorul din Veneția sau povestirile lui Edgar Allan Poe, toate foarte apreciate de public şi de critică. Datorită fidelitäții lui față de textul literar, aparatului de note și comentarii, care aduce informații suplimentare pentru tinerii cititori, ştiintei de a decupa scenele importante şi de a înlănțui momentele semnificative ale operei, precum și stilului clasic de ilustrațic, Gareth Hinds a devenit unul dintre marile nume ale romanului grafic de azi. În 2011 a primit Literary Lights for Children Award, acordat de Boston Public Library.”



Gareth Hinds readuce la viata Odiseea cu o desavarsita combinatie de talent artistic si iscusinta de povestitor. Viu si incitant, acest roman grafic este o excelenta reinterpre­tare a epopeii lui Homer. - Rick Riordan, autorul seriei Percy Jackson si Olimpienii. 

Prima mea întâlnire cu un roman grafic a fost ceva nemaipomenit, ilustrațiile din această carte sunt uimitoare, realizate cu o îndemânare nemaivăzută, ce te fac să înțelegi povestea extrem de ușor. Efectiv am simțit că fac parte din întreaga poveste, experimentând și trăind alături de personaje. 

Dacă astfel de romane grafice ar fi introduse în școli, în special pentru cei mici, istoria ar fi învățată cu mult mai mult drag și, opus situației actuale, copiii nici măcar nu ar simții cum li se întipărește o poveste atât de frumoasă în minte. “Odiseea” nu e o înlănțuire a detaliilor mecanice, cred că oricine s-ar pierde și s-ar regăsi fără să-și dea seama, întrucât poveste este construită cuprinzător.  



Odiseu este un personaj puternic, trecut prin multe greutăți, ce l-au marcat și l-au făcut să se îndepărteze de familie, suferind și fiind martor la schimbările majore ce se produc în lume. În momentul în care acesta își dorește să revină acasă, multe obstacole periculoase îi stau în cale, obstacole pe care este nevoit să le înfrunte, asumându-și riscul și având ca obiectiv bucuria de a-și revedea familia.

Întreaga poveste este o desfășurare a unei acțiuni constante, personaje dinamice, extrem de puternice și bine conturate, ce sunt expuse situației și propriilor temeri. 

Nu pot spune că mi-a displăcut ceva anume, detaliile sunt bine puse la punct și, cu toate că e ceva nou pentru mine, m-am bucurat la maxim de ea și cu greu am lăsat-o din mănă. 

Vă recomand cu drag cartea, mai ales în momentele în care nu vreți să citiți ceva costisitor. În momentul în care vreți să citiți ceva ușor, ceva din care să și aflați lucruri noi și interesante, “Odiseea” este cartea perfectă.

Cartea poate fi comandată de aici. 


Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Călătorie pe Volta, Planeta Becurilor- Iulian Comănescu

“Cercul de foc” - Liviu Todose

"Atingerea" - Bogdan Ispas